Dolar 39,4318
Euro 45,4078
Altın 4.331,92
BİST 9.117,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 31°C
Az Bulutlu
Antalya
31°C
Az Bulutlu
Cum 29°C
Cts 29°C
Paz 32°C
Pts 32°C

Ege Üniversitesinden çevre dostu yenilik: Artık enginar sapları çevreyi temizleyecek

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğrencilerinden oluşan BioChem takımından Çağla Gişi, Emirhan Yılmaz, Zeliha Eren ve Özge Yılmaz; danışman akademisyen Prof. Dr. Burcu Okutucu liderliğinde dikkat çekici bir projeye imza attı.

Ege Üniversitesinden çevre dostu yenilik: Artık enginar sapları çevreyi temizleyecek
REKLAM ALANI
2 Haziran 2025 11:35
18

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğrencilerinden oluşan BioChem takımından Çağla Gişi, Emirhan Yılmaz, Zeliha Eren ve Özge Yılmaz; danışman akademisyen Prof. Dr. Burcu Okutucu liderliğinde dikkat çekici bir projeye imza attı. 2024 TEKNOFEST Çevre ve Enerji Teknolojileri kategorisinde finalist olan  “Enginar Sapından Elde Edilen Pektin Temelli Doğal Kaynaklı Hidrojel ile Ağır Metal Giderimi” isimli proje, sürdürülebilir kalkınma ve çevre temizliği hedefleri doğrultusunda geliştirilerek, endüstriyel atık suların arıtımında yeni bir umut oldu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, geliştirdikleri çevre dostu projeden ötürü BioChem takımında yer alan öğrencileri ve danışman hocaları Prof. Dr. Burcu Okutucu’yu tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

ARA REKLAM ALANI

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Burcu Okutucu, “Projemiz, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 6. maddesi olan ‘Temiz Su ve Sanitasyon’ hedefine doğrudan katkı sunuyor. Araştırma, enginar üretiminin yan ürünü olan saplardan pektin elde edilmesiyle başlıyor. Doğal ve biyobozunur özellik taşıyan bu pektin, özel işlemlerden geçirilerek hidrojel formuna getiriliyor. Elde edilen bu hidrojel, özellikle ağır metallerin sudan giderilmesi için çevreci ve ekonomik bir alternatif sunuyor. Endüstriyel kirlilikten en çok etkilenen çevresel alanlarda uygulanabilirliği test edilen hidrojel, özellikle kurşun ve kadmiyum gibi ağır metalleri sudan ayırmada oldukça etkili sonuçlar verdi. Doğal kaynaklı olması sayesinde doğaya zarar vermeden geri dönüşüme olanak tanıyan bu malzeme, aynı zamanda yerli ve atık bazlı üretimiyle ekonomik değer yaratmayı da hedefliyor” dedi.

“Çevre teknolojileri alanına örnek proje”

Prof. Dr. Okutucu, “Projenin sürdürülebilirliği açısından, enginar üretiminde yoğun olarak yer alan bölgelerde bu teknolojinin yaygınlaştırılması ve uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. Üniversite-sanayi iş birliğiyle bu tür çevre dostu teknolojilerin gelişiminin hızlandırılabileceğini düşünüyoruz. Öğrencilerimizin geliştirdiği bu yenilikçi proje, çevre teknolojileri alanında örnek gösterilen çalışmalar arasında yer almaya aday. Proje, doğaya saygılı üretim modelleriyle hem akademik hem de pratik çevre çözümlerinin mümkün olduğunu bir kez daha kanıtlıyor” diye konuştu.

Proje ekibinde yer alan öğrenciler; Çağla Gişi, Emirhan Yılmaz, Zeliha Eren ve Özge Yılmaz, ağır metal kirliliğiyle mücadelede çevre dostu ve sürdürülebilir bir çözüm sunmayı amaçladıklarını belirttiler. Öğrenciler ayrıca mevcut arıtma sistemlerinin pahalı, kimyasal içerikli ve doğa dostu olmayan yöntemlerine alternatif geliştirmeyi hedeflediklerini ifade ettiler.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Wordpress Hosting ingilizce kurs plastic producer Clio Yedek Parça Logan yedek parça axial fan çelik bariyer labomat ankara cıkıslı turlar thermowell alerji testi fiyatları ges ne demek solar akü şişme mont klinik dekorasyonu cubes ankara ulusal taşıt tanıma sistemi şanlıurfa trafo fabrikaları su jeti e imza saat Peugeot Yedek Parça briket fiyatları Kaya Tuzu granül aktif karbon yurtdışı turlar