Dolar 41,7111
Euro 48,6619
Altın 5.343,91
BİST 10.814,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 24°C
Yağmurlu
Antalya
24°C
Yağmurlu
Çar 23°C
Per 23°C
Cum 26°C
Cts 27°C

Beslenme ve diyet programları parmak izi gibidir!

Süratli zayıflama ve şok diyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Doç. Dr. Müge Arslan, “Saat 18.00’den sonra yemek yememek üzere diyet teklifleri herkes için uygun değil” dedi.

Beslenme ve diyet programları parmak izi gibidir!
REKLAM ALANI
21 Eylül 2024 18:48
56

Bireyin ömür usulüne nazaran beslenme planlarının şahsileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Müge Arslan, “Beslenme ve diyet programları parmak izi üzeredir ve şahsa uygun hazırlanması gerekir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Doç. Dr. Müge Arslan, hızlı zayıflama ve şok diyetleri hakkında değerli açıklamalarda bulundu. 

ARA REKLAM ALANI

Şekersiz hayat gerçekçi değil!

Doç. Dr. Müge Arslan, 21 gün süren diyetlerle kalıcı bir değişimin sağlanabileceği istikametinde yaygın inanışın gerçeğini yansıtmadığını lisana getirerek, “Şeker tipi çok kıymetli. Şeker yalnızca çayda yahut ekmekte bulunmaz; meyvelerde de şeker, yani fruktoz vardır. Bu nedenle büsbütün şekersiz bir diyetin sürdürülmesi mümkün değildir, zira besinlerin içerisinde görünmeyen alınan şeker cinsleri de mevcuttur” dedi. 

Salamura besinlere dikkat!

Özellikle işlenmiş besinler ve salamura besinlerin tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini söz eden Doç. Dr. Müge Arslan, içerisinde bulundurdukları tuz ve sodyum ölçüsü nedeniyle; hipertansiyon, mide ve ağız kanserleri üzere pek çok  rahatsızlıkları neden olabilmektedir . Yağsız bir beslenmenin de mümkün olmadığını, zeytin yağı, tereyağ üzere görünür yağlar haricinde , besinlerin kendi içerisinde doğal olarak bulunan yağların mevcut olduğunu, değerli olan; tüketim ölçüsünün ve alınan yağ cinsinin olduğuna dikkat çekti.  

Beyaz ekmeği önermiyoruz!

Doç. Dr. Müge Arslan, glisemik indeks konusunun da tek başına kâfi olmadığını kaydederek, “Glisemik yük de kıymetli. Örneğin, salatanın üzerine konulan yarım bir havucun kan şekerini önemli manada etkilemesi beklenmez. Salataya havuç koymayanlar var; “şekerli ve kilo alırım diye, lakin burda kıymetli olan havuçun tüketiminden fazla miktarıdır” dedi. Muz da tüketebilirsiniz, beşerler muzu hayatından çıkartıyorlar. Patatesi hayatından çıkartıyor, daha evvel de belirttiğim üzere ölçü; yani glisemik yük burada kıymet arz ediyor. Ekmek de tüketebilirsiniz lakin hangi ekmek çeşidi olduğu değerli. Beyaz ekmeği çok önermiyoruz. Patates tüketebilirsiniz. Pişirme hali çok kıymetli. Kızartma mı, haşlama mı? Haşlamaysa, yani sıcak ise mesela soğutularak yenilmesi glisemik endeksi birazcık daha düşürür, bu çok kıymetli.” dedi.

18.00’den sonra yemek yememek herkes için uygun değil!

“Saat 18.00’den sonra yemek yememek üzere diyet teklifleri herkes için uygun değil” diyen Doç. Dr. Müge Arslan, bireyin hayat stiline nazaran beslenme planlarının şahsileştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Gece geç saatlere kadar ayakta kalmaları gerekenlerin bu çeşit diyetlere uymalarının mümkün olmadığını belirten Arslan, “Kan şekerinin düzenlenmesinde sorun yaşayan bireyler için altıdan sonra bir şey yememek hakikat değildir. Bireyin hayat stili, çalışma süreçleri ve halleri, uyku/uyanıklık süreçlerine ve medikal geçmişine nazaran değişir. Önemli bir hipoglisemisi varsa kan şekeri regülasyonun da önemli bir  sorun varsa öğün saatlerinin ona nazaran düzenlenmesi lazım.” halinde konuştu.

 

Amaç sağlıklı kilo verme mi?

Günde iki öğün mü yoksa üç öğün mü tüketilmesi gerekir konusuna da değinen Doç. Dr. Müge Arslan, “Sadece 2 öğün ya da tek öğün beslenme üzere bir şey katiyen yanlışsız değil. Şunun yeterli sorgulanması lazım. Maksat kilo kaybı mı, yoksa verilen kilonun tekrar geri alınmaması mı, yoksa sağlıklı kilo verme mi? Bu çok değerli. Bilimsel olmayan çok fazla yanlış formül, şok diyetler uygulanabiliyor, kilo kaybı da oluyor lakin sonrasında önemli meselelere neden oluyor. Hatta hormonal değişiklikler kelam konusu oluyor. Bu nedenden dolayı maksadın ne olduğu çok kıymetli.” halinde konuştu.

Günde 2 litre su herkes için geçerli bir kural değil!

Su tüketimi konusunda da kişisel farklılıkların dikkate alınmadığını belirten Doç. Dr. Müge Arslan, “Günde 2 litre su herkes için geçerli bir kural değildir. Su tüketimi, bireyin ömür şekline nazaran ayarlanmalı ve uzun vadede davranış değişikliği yaparak sürdürülebilir hale getirmek önemli” dedi. 

Diyet programları parmak izi gibi…

Doç. Dr. Müge Arslan, beslenme programlarının bireye özel olması gerektiğinin de altını çizerek, “Diyetlerin ya da uygulanan beslenme programlarının başarısız olmasındaki en büyük etken klasik listelerdir. Kişinin beslenmesi çok kıymetlidir ve bu doğrultuda hazırlanan beslenme listeleri parmak izi üzeredir ve şahsa uygun hazırlanması gerekir. Hayat şeklinin çok uygun sorgulanması lazım, buna nazaran bir liste ve beslenme sürecinin oluşturulması gerekir. Zayıflama süreçlerinin başarısız olması, verilen kilonun geri alınmasındaki en kıymetli etken hazırlanan listelerin bireyin hayat şekline uygun olmamasıdır.” diye konuştu.

Davranış değişikliği hayat stiline paralel olmalı

Diyet ve beslenme konusunda kesinlikle bir uzmandan dayanak alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Müge Arslan, “Davranış değişikliği çok kıymetli lakin bu davranış değişikliğinin hayat biçimine paralel olması gerekiyor. Zayıflama sürecinde bir uzmanla gidilmesi çok kıymetli.  Yeterli ve istikrarlı beslenme, sağlıklı beslenme çok değerli.” dedi.

Tatlandırıcı konusunda da dikkat çeken Doç. Dr. Müge Arslan, “Tatlandırıcılardan uzak durulması taraftarıyız, içerdikleri aspartam, Asesulfam-K üzere hususların,mide rahatsızlıkları ve  kanser üzere çok önemli hastalıklara yol açabileceğini söz etti.  Basit şekerlerden uzak durularak bir ömür daha sağlıklı olur.” halinde konuştu.

Zayıflama sürecinde bütüncül bir yaklaşım olduğuna dikkat çekerek; beslenme uzmanının bireyin beslenme formunu oluşturması, doktorun medikal süreçte bulunması ve uzman eşliğinde antrenman yapılmasının değerine dikkat çeken Doç. Dr. Müge Arslan, “Multidisipliner yaklaşımla götürülmesi gereken bir süreç. Şayet sahiden sağlıklı kilo vermek isteniliyorsa bu sürecin beslenme ve diyet uzmanıyla götürülmesi gerekir.” diye kelamlarına son verdi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,